Jak probíhá kraniosakrální terapie u profesionála?

Jak probíhá kraniosakrální terapie u profesionálního praktikanta, MVDr. Hana Chocholatá, Centrum Balsamina

Hledáte pro sebe pomoc, ať už vás bolí tělo nebo jste velmi přetížení a špatně spíte? Kamarádka vám doporučila kraniosakrální terapii a vy nevíte, zda je opravdu pro vás to vhodná a co vás při této výjimečně jemné a přirozené terapii čeká?

Chcete vědět, , jak probíhá kraniosakrální terapie, co se při ní odehrává, a zda se na ní potřebujete předem připravit?

Uvolněte se! 

Pokud teď čtete s vykulenýma očima, tak to cítíte naprosto správně. Tohle fakt ne!

Na ošetření u zkušeného kraniosakrálního praktikanta (terapeuta) nikdy neuslyšíte věty: „Uvolněte se!“ nebo „Snažte se zrelaxovat!“

Je pravda, že tato jemná dotyková terapie přináší v první řadě uvolnění těla, mysli a ve skutečnosti celého nervového systému. O tom, jak vlastně kraniosakrální terapie funguje a s čím pomáhá se můžete dočíst na této stránce popisující individuální kraniosakrální terapii.

Jak kraniosakrální terapie probíhá? Odehrává se nejčastěji vleže na lehátku, přičemž ležíte v oblečení a jste přikrytí příjemnou dekou, protože právě vaše pohodlí a komfort přináší relaxaci a postupné uvolnění.  
Jako na dovolené😊

Pozor! Vřele vám doporučuji, abyste se o uvolnění vůbec nesnažili! Snaha totiž uvolnění nepřinese. Když se o něco snažíme, je v tom prvek výkonu, a ten náš mozek neuklidní, nýbrž začne být v pohotovosti.

Můžete to hned teď zkusit sami.
Řekněte si: Musím se teď uvolnit! A dívejte se, jak na to vaše tělo reaguje.
Velmi často zjistíte, že se dostáváte do lehkého napětí, nervozity či zmatku, protože tělo se na povel z mysli uvolnit neumí.

Tedy samozřejmě pokud v tom není vaše tělo trénované třeba tím, že praktikujete meditace, nebo relaxačními technikami jako je třeba Zakotvení v pěti smyslech, kterou jsem pro vás nahrála.

Jak píše autor knihy „Tao proti stresu“ pan Stuart Alve Olson:

„Nikdo nedokáže přimět stres, aby opustil jeho tělo, stejně jako nikdo nedokáže uvolnit své tělo nebo uklidnit svou mysl. Musíte nechat své tělo, aby se uvolnilo, nechat svou mysl, aby se uklidnila.“

Uvolnění a zklidnění nastává tehdy, když nastanou vhodné podmínky, například když se cítíte v bezpečí, máte pro sebe dostatek času a zdrojů. A přesně v takových podmínkách vás kraniosakrální praktikant přivítá a ošetřuje 😊

Tohle mi napsala klientka Petra M.: „Zhruba dva roky docházím pravidelně na kraniosakrální terapii a výsledky jsou pro mně stále překvapivé, bolesti se hodně zmírňují nebo úplně mizí.“

Často se mne ptáte: „Jdu na ošetření poprvé. Zajímá mě, co mě čeká a jak probíhá kraniosakrální terapie?“

Čeká vás 1-1,5hodinová jemná terapie, zaměřená individuálně na vaše potíže a bolesti, které vás na terapii dovedly.

Na začátku se vás zkušený praktikant ptá, s čím přicházíte, a věnuje plnou pozornost vašim odpovědím. Každé terapeutické setkání je individuální a reflektuje aktuální potíže, se kterými přicházíte. Proto mohou jednotlivé kraniosakrální terapie probíhat velmi odlišně.

Po úvodním rozhovoru probíhá samotná terapie, při které budete ležet v pohodlné pozici na lehátku.

Pozice pro terapii hodně záleží především na tom, s jakými potížemi přicházíte. Nejobvyklejší pozice je na zádech, ale pokud je z různých důvodů nesnadná, například kvůli bolestem zad při ischiasu nebo u těhotných žen, pak lze ležet i na boku. Terapie může dokonce probíhat i v sedě.

Důležité je, abyste si pro sebe našli a dopřáli opravdu pohodlnou pozici, ve které se budete cítit dobře.

Jak terapie probíhá dál?

Celá kraniosakrální terapie probíhá nejčastěji v klidu a tichu. Praktikant se přes oblečení jemně dotýká míst, která jsou stažená či zablokovaná, a pomáhá jim různými způsoby:

  • uvolnit se
  • získat větší prostor
  • zlepšit jejich funkci

Praktikant je po celou dobu terapeutického procesu velmi vnímavý a pozorný vůči dějům a změnám ve vašem těle. Jednotlivé postupy, techniky a metody z kraniosakrální osteopatie či biodynamiky vybírá podle toho, jak terapie postupuje a co se při ní odehrává.

Cituji svou klientku Evu V.:

„Na terapii jsem byla jak já, tak moje 6 letá dcerka a obě jsme se tam cítili příjemně. Já osobně jsem absolvovala několik kraniosakrálních terapií, po kterých jsem se cítila jak znovuzrozená a byla jsem velmi mile překvapena pozitivním výsledkem této terapie. Někdy je opravdu lepší poslouchat své tělo a řešit problémy přírodní a nenásilnou cestou.

A jak se mám na terapii připravit a co si mám vzít s sebou?

Určitě je moc fajn, když přijdete v pohodlném oblečení, aby se vám dobře odpočívalo.

Co se týče prstýnku, hodinek, náramků, řetízků nebo gumiček do vlasů či čelenek, je úplně na vás, zda si je ponecháte, protože při samotné terapii nepřekáží. Tedy pokud vás netlačí. V tom případě dolů s nimi 😊

Trochu jiné je to s brýlemi. Stranice brýlí lehce tlačí na spánkové kosti, a jelikož v rámci průběhu kraniosakrální terapie praktikant uvolňuje i lebeční kosti, nemusí to být pohodlné. Většina klientů si hned na začátku brýle velmi ráda odloží.

K terapii nejsou potřeba žádné speciální pomůcky. Nicméně pokud trpíte akutními či chronickými potížemi a máte k dispozici zprávu o lékařském vyšetření, jsou tyto informace velmi vítány.

Mohu při ošetření na terapeuta mluvit?

Někteří praktikanti pracují v tichu po celou dobu, jiní jsou zvyklí i v průběhu kraniosakrální terapie mluvit a průběžně s vámi sdílet, co se ve vašem těle děje. Já patřím k druhému typu 😊 Obojí je však v pořádku a záleží jenom na vás, co vám více vyhovuje.

Když se vám v mysli vynoří otázka, když například něčemu nerozumíte nebo vnímáte pocity v těle a nevíte si s tím rady, je velmi přínosné o tom mluvit, klidně uprostřed terapie.

Sdílení zajímavých pocitů a silných momentů vám přinese lepší pochopení sama sebe a získate cenné AHA momenty.

Jak probíhá kraniosakrální terapie na konci ošetření?

Když terapie končí, zkušený praktikant podporuje integrační fázi terapie.  Jedná se o dostatečně dlouhou dobu určenou k tomu, aby se ve vašem systému změny, které se při terapii odehrály, dobře usadily a zapojily do fungování celého těla.

Integrační fáze není jenom poslední část ošetření. Patří k ní i další dva až tři dny po ošetření, kdy probíhají změny v těle i v mysli a přináší lepší fyzickou i psychickou rovnováhu a zdraví.

A kolik času potřebuje tělo k integraci, o tom jsem mluvila například v článku „Když nemůžeš, přidej víc…“

Co se s vámi a ve a vašem těle při kraniosakrální terapii odehrává a podle čeho poznáte, že vám terapie pomohla? Na to se můžete těšit příště😊

Pokud vás moje povídání zaujalo a chcete vědět, až napíšu další článek, přihlaste se k odběru novinek 🙂

Sdílej článek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články

Bolest a kraniosakrální terapie

Bezpečí a bolest?

Jednou z příčin vracejících se bolestí, jak jsme o tom mluvili na webináři, je situace, kdy se klient  vrací do stejných podmínek,

Read More »